Yapay zeka rekabeti kızışıyor: ‘DeepSeek’in geliştirilmesinde ChatGPT kullanıldı’

OpenAI, DeepSeek Chatbotunda ChatGpt Yapay Zeka Modeli Kullanımını İddia Ediyor

Yapay zeka şirketi OpenAI, Çinli rakibi DeepSeek’in chatbotunu geliştirmek için ChatGpt’nin yapay zeka modelini kullandığına dair kanıtlar bulunduğunu iddia etti. Bloomberg’in konuyla ilgili bilgi sahibi kaynaklara dayandırdığı haberine göre, Microsoft’un güvenlik ekibi, DeepSeek ile bağlantılı olduğundan şüphelenilen kişilerin OpenAI’ın uygulama programlama arayüzü (API) aracılığıyla önemli miktarda veri elde ettiğini tespit etti.

Lisanslı geliştiricilerin kullanımına açık olan bu API, OpenAI’ın yapay zeka modellerini kendi uygulamalarına entegre etmelerine ve bunları geliştirmelerine olanak tanıyor. Microsoft, OpenAI’nin hizmet şartlarını ihlal edebilecek ya da veri erişim kısıtlamalarını aşmaya yönelik bir ihlal hakkında şirketi bilgilendirdi.

OpenAI, Financial Times’a yaptığı açıklamada, DeepSeek’in ChatGpt’yi kullandığından şüphelenilen bazı kanıtlara ulaşıldığını doğruladı. Beyaz Saray’ın kripto ve yapay zeka danışmanı David Sacks da yaptığı açıklamada, “DeepSeek’in burada yaptığı şeyin, OpenAI modellerinden bilgi almak olduğuna dair önemli kanıtlar var ve OpenAI’ın bundan pek memnun olduğunu sanmıyorum” ifadelerini kullandı.

DeepSeek ve Yeni Modeli DeepSeek-R1

Çin’de High-Flyer Capital Management fonunun desteklediği DeepSeek, diğer yapay zeka şirketlerine kıyasla düşük maliyetle ve az sayıda çip kullanarak geliştirdiği açık kaynaklı yeni modeli DeepSeek-R1’i, 20 Ocak’ta piyasaya sürmüştü. Dünya çapında kısa sürede yoğun şekilde kullanılmaya başlanan yapay zeka modeli, uygulama mağazalarında ABD merkezli ChatGPT’yi de geride bırakarak, en fazla indirilen yapay zeka uygulaması olmuştu.

Çinli şirketin düşük maliyetli bir yapay zeka modeli çıkarması, başta ABD olmak üzere Batılı şirketlerin sektördeki hakimiyetine ve bu alanda yaptığı büyük harcamalara ilişkin şüpheleri artırırken, küresel piyasalarda teknoloji hisseleri öncülüğünde satış baskısına yol açmıştı.

(ANADOLU AJANSI)

Related Posts

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

IBAN’dan para gönderirken yaptığı bir hata başına işler açtı: İki kere kontrol edin!

Bir hata, her şeyin yolunda gitmesini engelleyebilir. Bankacılık işlemleri sırasında, küçük bir dikkat eksikliği, büyük problemlere yol açabiliyor. Son zamanlarda, yanlış IBAN numarasıyla yapılan para transferleri, birçok kişiyi zor durumda bıraktı. İşte o hata, başınıza neler açabilir?

Yapay şimşekle gübre üretildi: Bilim dünyasını sarsan buluş

Sydney Üniversitesi’nden Kimya ve Biyomoleküler Mühendislik Bölümü’nden Profesör PJ Cullen liderliğindeki ekip, havadaki azotu elektrikle uyararak doğrudan gaz formunda yeşil amonyak elde etti. Ekip, bu yöntemde plazma teknolojisi ve zar bazlı …

Omega-3 sağlığımız için neden önemli, yeterince nasıl alabiliriz?

Omega-3 sağlığımız için çok önemli olmasına rağmen, ne olduğu, nereden alınabileceği ve neden bizim için iyi olduğu konusunda çok fazla kafa karışıklığı var.

Microsoft’ta son işten çıkarmalar; 9 bin kişi işten çıkarıldı

Microsoft’un geçen hafta yüzlerce çalışanını işten çıkaracağı iddia edilmişti. Bu söylentiler gerçekleşmeye başladı.

10 bin yıllık taş devri kadını yeniden hayatta

Belçika’da 10 bin 500 yıl önce yaşamış bir Taş Devri kadını, yapılan ayrıntılı yüz rekonstrüksiyonuyla yeniden gün yüzüne çıkarıldı. “Margaux kadını” olarak adlandırılan bu avcı-toplayıcının detaylı betimlemesi, iskelet kalıntıları ve antik DNA analizlerine dayanılarak Ghent Üniversitesi’nin açıklamasına göre hazırlandı.