Tartışmalı ‘zeytinlik’ maddesi, 24. saatte komisyonda kabul edildi

Meclis’e sunulan ve zeytinlik alanların madencilik faaliyetlerine açılmasını öngören tartışmalı 11. madde kabul edildi. AKP milletvekilleri tarafından sunulan bu madde, yoğun tepkilere neden olmuştu.

Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu, enerji ve madencilik faaliyetlerine zeytinlik alanların açılmasını öngören ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’ni AKP’li Mustafa Varank başkanlığında görüşmek üzere dün toplandı.

24 SAAT İÇİNDE KABUL EDİLDİ

Dünkü komisyon görüşmeleri hala devam ediyor ancak tartışmalı “zeytinlik maddesi” sonunda muhalefetin tüm itirazlarına rağmen kabul edildi.

YENİ YASA NELER GETİRECEK?

TBMM’de görüşülmeye başlanan yeni yasa teklifi, bazı bölgelerdeki zeytinlik alanların belirli şirketler tarafından madencilik faaliyetlerine açılmasını öngörüyor.

Çevre örgütleri, yasa teklifinin yasalaşmasıyla doğa tahribatının artacağını belirtiyor.

ZEYTİNLİKLER MADENCİLİK FAALİYETLERİ İÇİN AÇILACAK

TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji, Tabii Kaynaklar, Bilgi ve Teknoloji Komisyonu’na sunulan torba yasa teklifinin kabul edilmesi halinde birçok zeytinlik alan madencilik faaliyetlerine açılmış olacak.

Ruhsat sahibi şirketlerin Muğla başta olmak üzere bazı alanlardaki zeytinliklerde madencilik yapabilmesini sağlayacak yasa teklifi, ÇED süreçlerini hızlandıracak ve şirketlere diğer izinleri almaları için kolaylık tanıyacak.

Yasa teklifi, zeytinlik alanlarının yanı sıra özel çevre koruma bölgeleri, Milli Parklar Yasası’na göre korunan alanlar, sulak alanlar, yaban hayatı koruma ve geliştirme sahaları ile kültür ve SİT alanları gibi bölgelerde yürütülecek maden ve enerji projelerinde Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğü’nü (MAPEG) yetkilendirecek.

KAÇAK MADENLERE “AFFEDİLECEK”

Yasa teklifine göre stratejik ve kritik madenlerde acele kamulaştırma kararları alınabilecek ve bu kararlar ‘tapu’ olarak kabul edilecek.

En dikkat çekici maddelerden biri de kaçak madenlerin affedilmesini içeren yasa teklifidir. Yapı ruhsatı almadan faaliyete geçen enerji yatırımlarından bu belgeler istenmeyecek ve üretim devam edecek. Yani, kaçak madenlere af getirilecek ve daha önce verilen cezalar uygulanmayacak.

Related Posts

Dünyayı tehdit eden sessiz katil: Önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir… H. pylori nedir?

Dünya çapında mide kanseri vakalarının yüzde 76’sından sorumlu olan Helicobacter pylori (H. pylori) bakterisi, önlem alınmazsa milyonlarca can alabilir. Uzmanlar, bu bakterinin neden olduğu enfeksiyonların genellikle hazımsızlık, şişkinlik veya mide bulantısı gibi sıradan belirtilerle gizlice ilerlediğini ve mide dokusuna verdiği hasarla kansere yol açabileceğini vurguluyor.

O ilimizin 50 günlük suyu kaldı!

Temmuz ayıyla birlikte sıcaklıkların artması ve yağış miktarının düşmesiyle beraber barajlardaki su miktarı düşmeye başladı. Son olarak Hatay’da 3 ilçenin 50 günlük suyu kaldığı açıklandı.

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Netanyahu, Trump’ı aday gösterdi: Nobel Barış Ödülü alan tartışmalı isimler

Sosyete cenneti denizinden çıkanlar şoke etti!

Muğla’nın Bodrum ilçesinde sosyetenin tatil beldesi mavi bayraklı Türkbükü koyunda yapılan deniz dibi temizliğinde çıkan kalas, tava, tencere, tava ve otomobil lastikleri görenleri şoke etti.

İzmir’de kabus yine başladı: Alevler yayılıyor

Geçtiğimiz haftalarda günlerce süren orman yangınlarının ardından İzmir’in Menemen ilçesinde yeni bir yangın başladı. Hızla büyüyen orman yangınını söndürmek için ekipler çalışıyor.

Adana’da şeftali hasadı başladı: Don vuran bahçelerde rekolte düştü

Türkiye’nin önemli tarım bölgelerinden Adana, Mersin, Hatay ve Osmaniye’yi içine alan Çukurova bölgesinde zirai don nedeniyle ciddi oranda verim kaybı yaşanan sert çekirdekli meyvelerden şeftalide hasat başladı. Adana’nın Kozan ilçesinde 35 dönümlük …