Suriye Lirası’ndan iki sıfır atılıyor: Yeni hükümetten para biriminde büyük değişiklik!

Suriye aralık ayında yeni banknotlar çıkaracak ve para biriminden iki sıfır atacak. Suriye, para biriminin ciddi değer kaybının ardından halkın güvenini yeniden kazanmak amacıyla bu adımı atıyor.

Bu gelişme, Reuters’in incelediği belgelere ve yedi kaynağın aktardığı bilgilere dayanıyor.

AMAÇ LİRAYI GÜÇLENDİRMEK

Bu hamle, 14 yıl süren iç savaşın ardından Beşar Esad yönetiminin, geçen yılın aralık ayında ekonomiyi istikrara kavuşturma hedefi doğrultusunda atacağı bir adım olarak öne çıkıyor. Suriye lirası, 2011’de iç savaşın başlamasından bu yana dolar karşısında %99’dan fazla değer kaybetti. Şu anda dolar karşısında yaklaşık 10 bin seviyesinde işlem gören Suriye lirasının, iç savaştan önceki değeri 50 civarındaydı.

GÜNDEMLİ HAYATTA ZORLUKLAR

Para birimindeki hızlı değer kaybı, günlük alışverişleri ve para transferlerini zorlaştırdı. Aileler, haftalık alışverişlerinde siyah poşetlere koydukları en yüksek değerdeki 5 bin liralık banknotlarla ödemelerini yapıyorlar.

MERKEZ BANKASI’NDAN ADIM

Suriye Merkez Bankası, Reuters’in incelediği bir belgeye göre, para işlemlerini kolaylaştırmak ve para biriminde istikrarı sağlamak amacıyla “sıfırları kaldırarak” yeni bir para birimi çıkarma niyetini ağustos ortasında özel bankalara bildirdi.

Related Posts

Bilecik’te Dilenerek Marketten Alışveriş Yapan Kadına Ceza

Dilenerek para toplayan kadına idari ceza kesildi, malzemeler ihtiyaç sahiplerine dağıtıldı.

Yumurta Fiyatlarında Belirsizlik

Yumurta fiyatları 30’lu kolilerde 160-170 lira seviyesine çıktı, üreticiler maliyet artışını bekliyor.

BYD 1 milyar dolarlık Türkiye yatırımından vaz mı geçti?

BYD’nin 1 milyar dolarlık Manisa fabrikası beklenen ilerlemeyi kaydedemedi; uzmanlara göre yatırım gerçekleşirse Togg’u ciddi bir rekabet baskısı bekliyor.

Halkbank’tan ‘Genel Müdür Bodrum’da lüks doğum günü partisine katıldı’ iddialarına yönelik açıklama: Bankanın güven ve itibarını sarsıcı ve iftira türünde yalan açıklamalardır

Halkbank’tan ‘Genel Müdür Bodrum’da lüks doğum günü partisine katıldı’ iddialarına yönelik açıklama: Bankanın güven ve itibarını sarsıcı ve iftira türünde yalan açıklamalardır

Üzüm Üreticileri Fiyat Belirsizliğinden Şikayetçi

Buldan’daki üzüm üreticileri, TMO ve TARİŞ’in fiyat açıklamamasından dolayı tedirgin.

Kira artışı öğrencileri vurdu: Uzmanlardan kritik sözleşme uyarısı geldi

İstanbul’da kiralar öğrenciler için adeta kabusa döndü. Beşiktaş’ta 50 bin TL’ye dayanan fiyatlar gençleri zorlarken, uzmanlar “sözleşme imzalamadan önce dikkat” uyarısı yapıyor.