Manisa’da asma yaprağı üzüm üreticisine ek gelir sağlıyor

Alaşehir’de Yaprak Üretimi ve Ticareti

Alaşehir’in çeşitli bölgelerinde sabah erken saatlerde yola çıkan üreticiler, Sultaniye üzümü asma yapraklarını topluyor. Üreticiler, asmalardan topladıkları taze yaprakları “yaprakbank” adını verdikleri alım merkezlerine getiriyor. Burada kilogramı yaklaşık 70 liradan alınan yapraklar, taze ya da salamura olarak pazarlanıyor.

Alaşehir Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Seyhan, coğrafi işaretli Alaşehir asma yaprağının damarsız yapısı, ipeksi dokusu ve eşsiz lezzetiyle hem iç hem de dış piyasada büyük ilgi gördüğünü belirtiyor.

Alaşehir ekonomisine önemli katkı sağlayan asma yaprağı hakkında konuşan Seyhan, üreticiler için üzüm hasadından önce önemli bir gelir kaynağı olduğunu vurguluyor.

Üretici Ayşe Akgedik ise yaptığı açıklamada, asma yaprağına olan talebin hem yurt içinde hem de yurt dışında arttığını belirterek, “Üzüm kilosu 90-100 lira arasında satılırken, yaprak kilosu 70 lira ve neredeyse hiç maliyeti yok. Bu nedenle yaprak satışı daha kazançlı. Sabah erken saatlerde kalkıp yaprakları topluyoruz, yaprakbanka götürüp parasını alıyoruz ve eve dönüyoruz. Günlük ihtiyaçlarımızı bu şekilde karşılayabiliyoruz.” diyor.

Diğer bir üretici Yasin Ertürk ve Hatice Akkoç ise temmuzun sonuna kadar devam eden yaprak toplama sürecinin kendileri için ek gelir sağladığını dile getiriyor.

Related Posts

Emekli olmak hayal değil: İşte eksik prim günlerini tamamlamanın yolları

Sigortalı çalışanların emeklilik hayalini gerçekleştirmeleri için eksik prim günlerini tamamlamak zor bir süreç olabilir. Ancak, devletin sunduğu borçlanma ve ihya imkânları, bu süreci kolaylaştırıyor. Doğum, askerlik, yurtdışı çalışma ve geçmiş hizmetlerin canlandırılması gibi desteklerle erken emeklilik, artık daha ulaşılabilir bir hedef haline geliyor. İşte, emeklilikte eksik prim günlerini tamamlama seçenekleri ve güncel ücretler hakkında detaylar.

İnşaat üretim endeksi aylık bazda düştü

Mart ayında inşaat üretimi yıllık bazda yüzde 10,5 artış göstererek sektörde güçlü bir büyümeye işaret etti. Ancak aylık bazda yüzde 2,5’lik düşüş, sektörün kısa vadeli ivme kaybına işaret ediyor.

Türkiye ile Çin arasında 15 yıl sonra bir ilk

Türkiye ile Çin arasında sivil havacılıkta imzalanan yeni mutabakat zaptıyla haftalık yolcu seferi hakkı 21 frekanstan 49 frekansa çıkarıldı. Bu gelişme, 15 yıl aradan sonra iki ülke arasında sefer haklarında yapılan ilk artış oldu ve Türk havayollarına Chengdu, Xian ve Urumçi’ye uçuş imkânı sağladı.

Konut alırken dikkat: İşte yeni faiz oranları

Yeni yılla birlikte konut kredilerinde başlayan faiz düşüşü, Mart ayı itibarıyla yerini yükselişe bıraktı. Özellikle mart ortalarından sonra, bankalarda neredeyse tüm kredi türlerinde faiz artışları gözlendi. Özel bankaların en düşük konut kredisi faiz oranı yüzde 3.10-3.20 seviyelerine kadar yükseldi.

Konut Kredisi 2025: Faizler Tırmandı, Aylık Taksitler El Yakıyor! 1 Milyon TL’nin Geri Ödemesi Dudak Uçuklattı

Merkez Bankası’nın para politikasındaki sıkılaştırma hamleleri konut kredisi faiz oranlarını da doğrudan etkiledi. Bankaların uyguladığı oranlar yükselirken, ev sahibi olmak isteyen vatandaşların ödeme yükü ciddi oranda arttı. İşte güncel faiz oranları ve örnek ödeme tabloları…

Ukrayna’da üçüncü kez ateşkes ilan eden Putin, yarın Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşecek

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna’da üçüncü kez ateşkes ilan etti. Ukrayna ile 15 Mayıs’ta İstanbul’da ön koşulsuz doğrudan görüşmelerin yeniden başlatılmasını öneren Putin, Türkiye’nin Rusya-Ukrayna müzakerelerinin düzenlenmesindeki rolüne dikkat çekerek, yarın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini bildirdi.