Güney Afrika’dan kritik faiz kararı

Güney Afrika Merkez Bankası Faiz Oranını Düşürdü

Güney Afrika Merkez Bankası, 29 Mayıs 2025 tarihinde politika faizini 25 baz puan indirerek yüzde 7.25 seviyesine çekti. Banka, Mart ayında faizleri sabit tutmuş ancak ekonomik yavaşlamayı dengelemeyi ve fiyat istikrarını korumayı hedeflemiştir.

Alınan kararın ardından banka yetkilileri, enflasyon tahminlerinde aşağı yönlü bir revizyon yapıldığını bildirdi. Güney Afrika Merkez Bankası, 2025 yılı enflasyon ortalamasını yüzde 3.2 olarak açıklarken, 2026 yılı için bu tahmin yüzde 4.2 olarak belirlendi. Mart ayında ise söz konusu oranlar sırasıyla yüzde 3.6 ve yüzde 4.5 seviyelerindeydi.

Yapılan revize tahminlerde, petrol fiyatlarındaki düşüş, döviz kurlarındaki istikrar ve iptal edilen KDV artış planlarının etkili olduğu belirtildi. Ayrıca ekonomik büyüme beklentisi de yüzde 1.7’den yüzde 1.2’ye çekildi. Banka, bu zayıf ekonomik görünüm karşısında yapısal reformların devam etmesinin olumlu bir adım olacağını vurguladı.

Güney Afrika Merkez Bankası Para Politikası Komitesi, enflasyon hedeflemesinde alt sınır olan yüzde 3 seviyesine daha da yaklaşmayı tercih ettiğini açıkladı. Komite, gelecekte yüzde 3’lük bir enflasyon hedefinin resmileştirilmesini görüşmeye açmayı planlamaktadır.

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Kredi kartı kullananlar dikkat: Kişi sayısı 1 milyonu aştı!

Yüksek faiz oranları, özellikle kredi ve kredi kartı borçlularını zor durumda bırakıyor. Bu yılın ilk beş ayında yasal takibe girenlerin sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyonu geçti.

TMSF, HES Kablo ve Erciyes Çelik Halat ihalesini sonlandırdı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), HES Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (HES Kablo) tamamı ve Erciyes Çelik Halat’ın yüzde 25’lik kısmı için açılan ihaleyi uygun teklif sunulmadığı için sonlandırdı.