Dünya’ya asteroit çarpmadan önce dinozorlar var mıydı? Yeni bulgular ortaya çıktı

Güncel Haber

Dinozorların yok oluşuyla ilgili uzun süredir süregelen bir tartışma sona eriyor: 66 milyon yıl önce Dünya’ya çarpan bir asteroit nedeniyle dinozorlar hala hayatta mıydı, yoksa yok oluş sürecinde miydiler?

Bir araştırmacı ekibi, Kretase dönemi sonundaki kitlesel yok oluştan önce Kuzey Amerika’daki fosil kayıtlarını inceleyerek bu sorulara cevap arıyor. Yapılan yeni analiz, dinozorların asteroit çarpmasından önce oldukça iyi durumda olduklarına dair artan kanıtlara katkı sağlıyor.

İlk bakışta incelenen fosiller, asteroit çarpmasından 9 milyon yıl önce dinozor türlerinin sayısının azaldığını ve asteroit çarpmasından 75 milyon yıl önce zirveye ulaştığını gösteriyor.

4 DİNOZOR AİLESİ İNCELENDİ

Araştırmacılar, Ankylosauridae, Ceratopsidae, Hadrosauridae ve Tyrannosauridae gibi dört ana dinozor ailesini detaylı bir şekilde incelediler. Yapılan bilgisayar modellemesi ve fosil kayıtlarının karşılaştırılması sonucunda bazı tutarsızlıklar ortaya çıktı.

YAŞAM ALANLARI DEĞİŞMEDİ

Modellemeye göre, 18 milyon yıl önce dinozorların yaşadığı alanların büyük ölçüde sabit kaldığı ve bu durumun yaşam alanlarının sabit kalmasını ve yok olma riskinin azalmasını desteklediği düşünülüyor.

O dönemde yeryüzünde meydana gelen jeolojik değişikliklerin, fosil avcılarının gerçek çeşitlilik örüntülerini belirlemesini zorlaştırdığı belirtiliyor.

“DİNOZORLAR YOK OLMAYA MAHKUM DEĞİLDİ”

Araştırmanın yazarlarından biri olan Alfio Alessandro Chiarenza, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“Bu çalışma, dinozorların son Mezozoik fosil kayıtlarındaki azalmayı, biyolojik nedenlerden ziyade jeolojik değişikliklerin etkisiyle açıklıyor. Bu da dinozorların yok olma konusunda kaçınılmaz olmadığını gösteriyor. Eğer asteroit çarpmamış olsaydı, belki de bugün dinozorlarla karşılaşıyor olacaktık.”

Related Posts

Fallout hayranları şokta: Yıllar sonra ortaya çıkan Sır Odası şaşırttı

Fallout 4 oyununda, Diamond City’nin hemen üzerinde yer alan gizli oda, jetpack ve Power Armor olmadan ulaşılması neredeyse imkânsız. Oyunun geliştiricisi Bethesda, bu tarz sırları oyunlarına ustalıkla yerleştirmesiyle biliniyor. Ancak bu özel odanın …

Microsoft Teams kullanıcılarına müjde: Beklenen özellik Temmuz’da geliyor

Microsoft, dünya genelinde milyonlarca kullanıcısı bulunan Teams platformuna güvenlik odaklı yeni bir özellik kazandırıyor. Şirket, toplantılar sırasında paylaşılan hassas bilgilerin ekran görüntüsü alınarak izinsiz paylaşımını engellemek için “Ekran …

Sovyet uzay aracı yarım asırlık yolculuğu sona erdi: Türkiye de risk altındaydı! Nereye düştüğü belli oldu

Rusya Federal Uzay Ajansı (Roscosmos), 1972’de Venüs’ü keşif için uzaya fırlatılan Kosmos-482 adlı uzay aracının Hint Okyanusu’na düştüğünü bildirdi.

Yapay zeka, bu 3 meslekte Z Kuşağının yerini aldı!

Yapay zekâ, özellikle rutin veri girişi, müşteri hizmetleri ve içerik üretimi alanlarında Z Kuşağı’nın öncelikli işlerini sessizce devraldı. Otomatik sistemler, hatasız ve kesintisiz çalışarak bu mesleklerdeki genç çalışanları ikinci plana iterken; hız ve maliyet avantajı sunuyor.

Apple akıllı gözlükler için yeni bir çip geliştiriyor

Özellikle Meta gibi gözlüklerin piyasada yer almasının ardından harekete geçen Apple, sanal gerçeklik gözlüğünün ardından hem arttırılmış gerçeklik destekli hem de daha sade modeller üzerinde çalışacak.

Bilek güreşinde İspir’in başarısı

Erzurum’un İspir İlçesinde eğitim hizmeti veren Ziya Paşa Ortaokulu Ardahan’da yapılan Okullar Arası Bilek Güreşi Şampiyonası’ndan zaferle çıktı.