MELTEM GÜNEŞ Ankara – Dünyada sayıları giderek azalan akrep türlerinin üretimi ile ilgili faaliyetler, Akrep Türlerinin Doğadan Yakalanmasına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında yürütülüyor. Anadolu topraklarına özgü “kara akrep”, zehri dolayısıyla tıbbi açıdan büyük değer taşıyor ve panzehir üretimi için yoğun ilgi görüyor. İki farklı sarı akrep türü de bazı işletmelerde zehri için yetiştiriliyor. Akrep zehirleri Danimarka, İngiltere, Almanya, Hindistan, Çin, Japonya, Güney Kore’ye ihraç ediliyor.
86 tesise izin
İlgili yönetmeliğinin yayımlanması sonrası Türkiye’de akrep üretim tesisleri kurulmasına yönelik çalışmalar da hız kazandı. Hayvancılık Genel Müdürlüğünce bugüne kadar başta Şanlıurfa olmak üzere Konya, Elazığ, Ankara, Antalya, Gaziantep ve
Mardin illerinde toplam 86 tesise teknik yönden “proje uygunluk görüşü” verildi. Akrep üretim tesisi kurmak için ayrıca belediye/il özel idarelerinden de işletme ruhsatı alınması gerekiyor.
Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, yaptığı değerlendirmede, “Ülkemizin de içinde bulunduğu coğrafyada akrep panzehrine duyulan ihtiyacın karşılanmasına yönelik tesis kurulumuna uluslararası standartları da gözeterek izin veriyoruz” dedi. Yumaklı, akrep üretiminin özellikle ilaç veya kozmetik sanayine yönelik yapılması halinde, Sağlık Bakanlığı’nın ilaç üretim ve kozmetik ürünler ile ilgili düzenlemelerine uygunluk sağlanması gerektiğini de belirtti. Yumaklı ayrıca “Biyoçeşitliliğimizi korumak adına 2024’ten itibaren hangi nedenle olursa olsun doğadan akrep türlerinin yakalanmasına yönelik izinleri durdurmuş durumdayız.
Aksine hareket edenler 557 bin 212 lira tutarında para cezası ile karşı karşıya kalacak” dedi.