YAŞ kararları Meclis gündeminde: Hangi objektif kriterler uygulanıyor, sahte diploma ile TSK’ya sızmalar önlenebiliyor mu?

CHP Zonguldak Milletvekili Eylem Ertuğrul, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler‘e, “YAŞ kararlarında hangi objektif kriterler uygulanmaktadır? FETÖ ile mücadele etmiş subayların görevden alınması iddialarına karşı ne gibi önlemler alınmaktadır? Sahte diploma ile TSK’ya sızmalar engellenebiliyor mu?” sorularını yöneltti.

Ertuğrul, Milli Savunma Bakanı Yaşar Güler’in yanıtlaması istemiyle TBMM Başkanlığına soru önergesi verdi.

CHP’li Ertuğrul önergesinde, “Türk Silahlı Kuvvetleri Personel Kanunu’nda yapılan değişiklikten sonra gerçekleşen ilk Yüksek Askeri Şura’da (YAŞ) alınan kararların tartışmalara yol açtığını” belirterek, şunları kaydetti:

“TSK’da görev yapan bazı albayların kısa süre önce önemli görevlere atanmalarına rağmen resen emekli edilmeleri, karar süreçlerinde siyasi parti temsilcileri ve akademisyenlerin etkisi olduğu iddia ediliyor. Kuvvet Komutanlarının dahi kararlarda kısıtlı etkisinin olduğu, erken emekliliğe sevk edilen personelin niteliklerinin objektif değerlendirilmediği, FETÖ döneminde olduğu gibi değerlendirme zafiyetleri nedeniyle FETÖ iltisaklı bazı personelin terfi ettirildiği belirtiliyor. Bu iddialara Milli Savunma Bakanlığı tarafından bugüne kadar yapılmış bir açıklama yok. Bu iddiaların açıklanması gerekiyor.”

“Kurmay eksikliği gerekçesiyle emeklilikler tartışılıyor”

Son yasa teklifinde “kurmay subay eksikliği” gerekçe gösterilmesine rağmen yüzlerce deneyimli albayın emekliye sevkini çelişki olarak değerlendiren Ertuğrul, şunları kaydetti:

“Personel kanunu değiştirilirken öne sürülen gerekçenin aksine şimdi pek çok subayın bilgileri dışında emekli edildiğini görüyoruz. Üstelik bu kararlar bir mesajla tebliğ ediliyor, listeleri dahi yayınlanmıyor. Emekliliklerin hangi objektif kriterlere dayandığı kamuoyu tarafından sorgulanıyor. Biz bu sorgulamaları yasa teklifi komisyonda görüşülürken de yaptık ancak tatmin edici cevap alamadık. Örneğin, Deniz Kuvvetleri Komutanının görev süresi bir yıl daha uzatılırken yüksek tecrübeye ve bilgi birikimine sahip Kuvvet Komutanı adayı Balyoz mağduru Donanma Komutan Yardımcısının bir önceki Deniz Kuvvetleri Kurmay Başkanı gibi erken şekilde emekliye sevk edilmesi dikkat çekicidir. Emekliye sevk edilen personelin bir bölümünün daha önce FETÖ’yle mücadelede yer aldığı da belirtiliyor. ‘TSK’nın komuta kademelerinde Atatürkçü subaylara yer yok mu?’ sorusu akıllara geliyor.”

Sahte diplomalarla göreve gelenler var mı?”

Ertuğrul, ikinci önergesinde ise son günlerde gündeme gelen sahte diploma ve dijital imza skandalının TSK için ciddi güvenlik açığı doğurduğunu vurguladı. 

Bazı personelin sahte lisans, yüksek lisans ve doktora diplomalarıyla astsubaylıktan subaylığa geçmiş olabileceğini, bu belgelerle terfi alıp general rütbesine ulaşmış olabileceği iddialarını gündeme taşıyan Ertuğrul, bu skandalların yalnızca bireysel bir yolsuzluk değil, aynı zamanda yapısal bir güvenlik zafiyeti olduğuna dikkati çekti. 

Bazı personelin aldıkları tartışmalı diplomalarla astsubaylıktan subaylığa geçtiğinin, hatta general olduğunun, çok önemli görevlerde bulunduğunun iddia edildiğini belirten Ertuğrul, şunları kaydetti:

“Bu durum, diplomalarını hakkıyla almış personeli de töhmet altında bırakacağı gibi sahte yollarda diploma elde etmiş olanlar açısında da son derece kritik bir güvenlik sorunu oluşturmaktadır. Bu kişiler halen çok önemli görevlerde bulunup kritik operasyonlarda Mehmetçiğin hayatını tehlikeye atabilecek nitelikte kararlar alıyor olabilir. Bu riskleri ortadan kaldırmak adına TSK’nın da diğer tüm kurumlar gibi özellikle köklü geçmişe sahip olmayan üniversiteler ile YÖK denkliği bulunmayan yurt dışı üniversitelerden alınan diplomalar başta olmak üzere tüm diplomaları incelemeye alması gerekmektedir.”

CHP’li Ertuğrul, Bakan Güler’in yanıtlaması istemiyle şu soruları yönetti:

“YAŞ kararlarında hangi objektif kriterler uygulanmaktadır? FETÖ ile mücadele etmiş subayların görevden alınması iddialarına karşı ne gibi önlemler alınmaktadır? Sahte diploma ile TSK’ya sızmalar engellenebiliyor mu? Mevcut personelin diplomaları ve akademik unvanları yeniden taramadan geçirilecek mi? Dijital sistemlerde güvenlik açıkları için bağımsız denetim yapılmakta mıdır?” (ANKA) 

Related Posts

Cumhurbaşkanı Erdoğan Odatv’yi doğruladı: Katılımlar olacak

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, AK Gençlik Kampı programının kapanışında konuştu. Erdoğan, Odatv’nin haberini doğrulayarak partiye yeni katılımların olacağını söyledi. Erdoğan, gençlere seslenerek “Aydın’ı bir göreyim” ifadelerini kullandı.

İstanbul’da AVM’de yangın: Büyük panik yaşandı

İstanbul’da bulunan bir AVM’de yangın çıktı. Alevler kısa sürede büyürken vatandaşlar korku dolu anlar yaşadı.

Miras anlaşmazlığında yeğenini beyzbol sopasıyla darp etmişti: İfadesi şaşırttı

Adana’nın Seyhan ilçesi Sucuzade Mahallesi’nde oturan Zeynep Alpaltun’un (58) babası Hasan Alpaltun (85), 2016 yılında yaşlılığa bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Alpaltun’dan miras kalan Diyarbakır’ın Çermik ilçesindeki yaklaşık 300 …

Yeni Şafak “başarı” dedi ama… Milli Güvenlik meselesi… Bu bir Saklı Seçilmişler haberidir

Yeni Şafak, Anadolu’nun ata tohumu “Türkiye Kırmızısı”nın Amerika’ya gidip tarımda devrim yarattığını yazdı. Oysa Soner Yalçın, yıllar önce yayımlanan kitabında bunun yerli tohumların yok edilmesinin ve küresel tarım şirketlerine bağımlılığın başlangıcı olduğunu belgeleriyle anlattı.

Labubu’nun şirketinde ‘rönesans’: Piyasa değeri dudak uçuklattı

Labubu bebekleri 2019 yılında piyasaya sürülmesine rağmen 2024 yılında bir rönesans yaşadı. Şirketin piyasa değerinin 40 milyar doları aştığı öğrenilirken, şirket ürün yetiştiremediği için satışı askıya aldı.

Balıkesir beşik gibi! Sındırgı’da deprem sayısı bin 200’ü aştı (AFAD-Kandilli Son Depremler)

Balıkesir’de meydana gelen 6,1 büyüklüğündeki depremin ardından artçı sarsıntılar olmaya devam ediyor. Sındırgı’da meydana gelen artçıların sayısı bin 200’ü aştı.