Uluslararası Enerji Ajansı’ndan kritik petrol senaryosu

IEA Raporuna Göre Küresel Petrol Talebi

Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) tarafından yayımlanan Petrol Piyasası Raporu’na göre, bu yıl küresel petrol talebinin günlük 700 bin varil artarak 103 milyon 682 bin varile yükseleceği tahmin ediliyor. Bir önceki raporda ise talebin günlük 720 bin varil artacağı öngörülmüştü.

Yapılan revizyon sonucunda, ikinci çeyrekte beklentilerin altında kalan teslimatlar talebi etkiledi. Küresel petrol talebi geçen yılın aynı dönemine göre sadece 550 bin varil arttı. Bu artış miktarı, bir önceki çeyrekteki 1,1 milyon varil artışın yarısına denk gelmektedir. Özellikle soğuk kış koşullarının etkisiyle ilk çeyrekte OECD ülkelerinde petrol tüketiminde artış yaşanmıştı. Ancak son aylarda, gelişmekte olan ülkeler de dahil olmak üzere küresel talepte belirgin bir yavaşlama gözlendi.

Ekonomik etkileri henüz net olarak görülmeyen ticaret tarifeleri, doğrudan etkilenen ülkelerde en büyük daralmaları meydana getirdi. Çin, Japonya, Güney Kore, ABD ve Meksika’da petrol talebinde azalma yaşanırken, Avrupa ve Asya dışındaki gelişmekte olan ekonomiler daha dirençli bir performans sergiledi.

IEA’nın tahminine göre, günlük 700 bin varil artış beklentisi, 2020’de yaşanan Kovid-19 yılını dışarıda bırakıldığında, 2009’dan bu yana en düşük büyüme oranını temsil etmektedir.

2026 yılına gelindiğinde ise, küresel petrol talebinin 104 milyon 404 bin varile yükseleceği beklenmektedir. Bu tahmin, küresel ekonomide beklenen gevşemeyle uyumlu bir şekilde yapılmıştır.

Küresel Petrol Arzındaki Artış

Haziran ayına dair rapora göre, küresel petrol arzı önceki aya kıyasla günlük 950 bin varillik büyük bir artışla 105 milyon 620 bin varile yükseldi.

OPEC’in ham petrol arzı günlük 420 bin varil artışla 28 milyon 260 bin varile ulaşırken, OPEC’in diğer konvansiyonel olmayan petrol üretimi ise sabit kalarak günlük 5 milyon 630 bin varilde işlem gördü. Bu durum, OPEC’in toplam petrol arzının günlük 33 milyon 890 bin varile çıkmasını sağladı.

OPEC dışı ülkelerde ise günlük üretim 530 bin varil artış göstererek 71 milyon 730 bin varil seviyesine yükseldi.

OPEC+ Grubunun Etkisi

Haziranda, küresel petrol arzındaki günlük 500 bin varillik artışın 500 bin varillik kısmı, OPEC ve OPEC dışı bazı üretici ülkelerden oluşan OPEC+ grubundan geldi.

Suudi Arabistan’ın günlük ham petrol üretimi 700 bin varil artarken, Irak, Kazakistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’nde daha küçük artışlar kaydedildi. Ancak İran’da keskin bir düşüş, Venezuela’da ise azalmalar, genel artışı bir miktar dengeledi. Böylece, OPEC+ grubunun toplam ham petrol üretimi haziran ayında günlük 500 bin varil artarak 42 milyon 750 bin varile ulaştı.

OPEC+ dışı ülkelerde ise ham petrol üretimi 450 bin varil artarak günlük 54 milyon 610 bin varil seviyesine çıktı. Kanada ve ABD’deki üretim artışları, Kolombiya ve ABD’deki kayıpları telafi etti.

Halen petrol üretimi, geçen yılın aynı dönemine göre günlük 2,9 milyon varil artmış durumda ve bu artışın 1,9 milyon varillik kısmı OPEC+ grubu ülkelerinden kaynaklanıyor.

Related Posts

Bakan Şimşek, Londra’da: Türk lirasındaki oynaklık ciddi biçimde azaldı, Türkiye’nin büyüme potansiyeli yüksek

Şimşek, yatırımcı görüşmelerinde Türkiye’nin dezenflasyon sürecine ve büyüme potansiyeline dikkat çekti

Kavurucu sıcakların altında hasat başladı: Bu lezzet 90 liraya satın alınabiliyor

Lezzeti ve içerdiği selenyum oranıyla dünyada ün kazanan Taşköprü sarımsağının tarlalardan toplanması için yoğun mesai harcanıyor. Kastamonu’da 5 bin ailenin geçim kaynağı olan Taşköprü sarımsağı, bu yıl yaklaşık 25 bin dekar alanda yetiştirilirken …

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Motorin zammı tabelaya yansıdı!

Kredi kartı kullananlar dikkat: Kişi sayısı 1 milyonu aştı!

Yüksek faiz oranları, özellikle kredi ve kredi kartı borçlularını zor durumda bırakıyor. Bu yılın ilk beş ayında yasal takibe girenlerin sayısında ciddi bir artış gözlemlendi. Borçları nedeniyle yasal takibe alınan kişi sayısı 1 milyonu geçti.

TMSF, HES Kablo ve Erciyes Çelik Halat ihalesini sonlandırdı

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), HES Hacılar Elektrik Sanayi ve Ticaret AŞ’nin (HES Kablo) tamamı ve Erciyes Çelik Halat’ın yüzde 25’lik kısmı için açılan ihaleyi uygun teklif sunulmadığı için sonlandırdı.