Çocuğunuzun duruşuna dikkat ettiniz mi? Kalıcı hasara yol açabilir

Skolyoz Nedir, Belirtileri Nelerdir?

Skolyoz, omurganın sağa ya da sola doğru 10 derecenin üzerinde eğrilik göstermesiyle ortaya çıkan bir duruş bozukluğudur. Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Gökhan Özkoçak, skolyozun çoğunlukla 10 ila 15 yaş arasındaki çocuklarda görüldüğünü belirtiyor ve kız çocuklarında erkeklere kıyasla daha sık görüldüğünü vurguluyor.

‘Erken Teşhis Önemli’

Dr. Özkoçak, skolyozun erken fark edilmesinin tedavi sürecini kolaylaştırdığını belirtiyor. Omuz seviyelerinde dengesizlik, kürek kemiklerinin birinin daha belirgin olması, bel ve kalça bölgesinde asimetri gibi belirtiler skolyozu gösterebilir. Bu belirtileri taşıyan çocukların mutlaka bir fizik tedavi uzmanı tarafından değerlendirilmesi gerekmektedir.

‘Tedavi Yöntemleri’

Dr. Özkoçak, skolyozun derecesine göre farklı tedavi seçeneklerinin uygulanabileceğini belirtiyor. 10-20 derece arasındaki eğriliklerde özel omurga egzersizleriyle başarılı sonuçlar elde edilebileceği ifade ediliyor. 20-40 derece arası skolyozlarda egzersizlerin yanı sıra korse kullanımının da etkili olduğu belirtiliyor. 40 derecenin üzerindeki eğriliklerde ise cerrahi müdahale düşünülmelidir, ancak çoğu çocuk büyüme sürecinde sağlıklı bir omurgaya sahip olabilir.

‘Omurga Sağlığı Önemlidir’

Dr. Özkoçak, omurga sağlığının hayat boyu korunması gerektiğini vurgulayarak, omurgaya cilt bakımına gösterilen özenin de gösterilmesi gerektiğini belirtiyor. Duruş bozukluklarının ciddiye alınması ve erken müdahale ile ilerlemenin durdurulabileceği ifade ediliyor. Unutmayın, omurga vücudun pırlantası gibidir.

Related Posts

Felç riskinin en yüksek olduğu kan grubu açıklandı

Yeni bir genetik araştırma, A kan grubuna sahip bireylerin 60 yaşından önce felç geçirme riskinin diğer gruplara göre daha yüksek olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre O grubu bireyler ise daha düşük risk taşıyor.

Türkiye şişmanlıyor mu? 3,5 milyon kişilik ölçümden çarpıcı sonuçlar

Sağlık Bakanlığı’nın ülke genelinde hayata geçirdiği ‘İdeal Kilonu Öğren, Sağlıklı Yaşa’ kampanyasının ilk 5 haftasında ölçüm yapılan 3 milyon 572 bin 436 kişiden 2 milyon 221 bin 201 kişinin vücut kitle indeksi ‘normal’ kilo aralığının üzerinde çıktı. Ölçüm yapılanların yaklaşık yüzde 5’inin ‘zayıf’, yüzde 32’sinin ‘normal’, yüzde 35’inin fazla kilolu, yüzde 28’inin ‘obez’ aralığında olduğu; erkeklerde ‘fazla kiloluluk’, kadınlarda ise ‘obezite’ oranının fazla olduğu belirlendi.

Masum gibi görünen bu belirti, ileride telafisi zor sorunlara yol açabilir

Çene yapısındaki gerilik çocuklarda hem estetik hem de işlevsel sorunlara neden olabilir. Uzmanlar, 10 yaş öncesinde başlayan ortodontik müdahalelerin çene gelişiminde kritik rol oynadığını vurguladı.

Kolesterolü doğal yollarla düşürmek mümkün mü?

İlaç kullanmadan kolesterol seviyesini düşürmek isteyenler için umut verici çalışmalar var. Ancak her doğal yöntem bilimsel değil. Bitkisel kürlerden diyet takviyelerine, Akdeniz mutfağından yaşam tarzı değişimlerine kadar doğal yöntemlerin etkisi ne kadar gerçek?

Alışkanlıklar hayatımızdan çalıyor! Sadece dişi değil, kalbi de çürütüyor

Uzun ve sağlıklı bir yaşam sürmek birçok insan için önemlidir. Günlük alışkanlıklar yaşlanma şeklimizde büyük rol oynar. Endişenin birikmesine izin vermek, diş ipi kullanmayı unutmak veya yalnız zaman geçirme planlarını atlamak küçük görünebilir ancak bunlar sessizce hayatınızdan çalıyor olabilir. Rutinlerinizi sağlıklı bir yaşam sürmek adına yeniden gözden geçirmelisiniz. Peki neler yapmanız gerektiğini biliyor musunuz?

Plastik çağ: Suya geçiyor, toprakta birikiyor

Türk Toraks Derneği Çevre Sorunları ve Akciğer Sağlığı Çalışma Grubu, plastiklerin çevreye verdiği zarara dikkat çekti.