76 milyon yıllık “cinayet” çözüldü

Kanada’da Yapılan Çalışmada Teruzorun Boyun Kemiği Keşfedildi

Kanada’nın Alberta bölgesinde yürütülen çalışmalar sonucunda, Azhdarchidae ailesine ait bir teruzorun boyun kemiği bulundu.

Dinozorlarla aynı dönemde yaşamış olan teruzorlar, tarihteki en büyük uçan hayvanlar olarak biliniyor.

Yaklaşık 76 milyon yıl öncesine dayanan bu boyun kemiğinin, Cryodrakon boreas türünden bir yavru teruzora ait olduğu belirlendi. Bu yavru teruzorun kanadının 2 metre olduğu tahmin ediliyor, yetişkinlerin ise 10 metreye kadar kanat açabildiği biliniyor.

Yapılan araştırmalara göre, kemiği inceleyen bilim insanları, üzerinde 4 milimetrelik bir ısırık izi keşfettiler.

Royal Tyrrell Paleontoloji Müzesi’nden Dr. Caleb Brown yaptığı açıklamada, “Teruzor kemiklerinin çok hassas olduğunu ve başka bir hayvan tarafından ısırıldığının açıkça görüldüğü fosillerin oldukça nadir olduğunu” belirtti, ayrıca bu örneğin bir yavruya ait olmasının daha da nadir bir durum olduğunu vurguladı.

Dr. Brown ve ekibi, bulgularını Journal Of Paleontology dergisinde yayımlanan bir çalışmada paylaştılar ve ısırık izinin timsah benzeri bir hayvanın yaptığını tespit etti.

Popüler bilim dergisi IFLScience’a göre, ısırığı gerçekleştiren hayvanın Alligatoridae familyasına ait Leidyosuchus canadensis türüne mensup olduğu düşünülüyor. Bu hayvanlar, günümüz timsah ve kaymanlarının atası kabul ediliyor.

Yapılan yeni araştırma, 76 milyon yıl öncesi av–avcı ilişkileri hakkında önemli ipuçları sunuyor ve timsahların yavru teruzorları avladığı veya beslediği düşüncesini destekliyor.

Dr. Brown ise yaptığı açıklamada, “Sadece bir kemiğin bile 76 milyon yıl önceki yaşam mücadelesine dair önemli bilgiler sunabiliyor olması son derece etkileyici” dedi.

Her zaman en eksiksiz fosilin değil, kısmen korunmuş fosillerin bile ilginç hikayeler anlatabileceği vurgulandı.

Related Posts

Vivo S30 Pro Mini kompakt tasarımıyla amiral gemisi deneyimi vaat ediyor

Vivo’nun yeni nesil S serisi akıllı telefonlarını önümüzdeki ay tanıtması bekleniyor. Aralık 2024’te çıkan S20 ve S20 Pro’nun ardından gelecek yeni modellerin “S30” serisi olarak adlandırılacağı konuşuluyor. Seride yer alacak modellerden biri …

Satürn uydusu Titan’ın sıvı karmaşası: Nehirler var ama bir şey kayıp

Güneş Sistemi’nin en ilginç uydularından biri olan Satürn’ün en büyük uydusu Titan, yüzeyinde sıvı bulunduran Dünya dışındaki tek gök cismi olarak bilim dünyasını yıllardır büyülüyor. Ancak yeni bir araştırma, bu gizemli uyduda eksik bir jeolojik …

NASA, Donaldjohanson asteroidini ilk kez yakından görüntüledi

NASA’nın 2021 yılında fırlattığı Lucy uzay aracı, Jüpiter’in yörüngesindeki gizemli asteroid grubu olan Truvalılar’ı incelemek için 12 yıllık bir yoluculuğa çıkmıştı. Ve şimdi Lucy uzay aracı, ikinci hedefi olan 52246 Donaldjohanson asteroidine …

Türkiye İş Bankası’nın Workup Girişimcilik Programı’nın Yeni Dönemi Başlıyor

Türkiye İş Bankası’nın ana destekçisi olduğu Workup Girişimcilik Programı’nın 13’üncü dönemi, 30 Nisan’a kadar yeni dönem girişimlerini bekliyor. İş Bankası’nın ana desteğiyle 2017 yılından bu yana kesintisiz devam eden Workup Girişimcilik Programı …

Meta, Instagram’da reşit olmayan kullanıcıları yapay zeka ile tespit ediyor

Meta, Instagram’daki kullanıcıların yaşlarını tespit etmek ve doğrulamak amacıyla yeni yapay zeka araçlarını devreye sokarak, reşit olmayan kullanıcıların güvenliğini artırmayı hedefliyor.

Enerjisa Dağıtım Şirketleri 2024’te Kesintisiz Enerji İçin Yatırımlara Devam Ediyor

Enerjisa Dağıtım Şirketleri’nden Toroslar EDAŞ ve Başkent EDAŞ, Hatay, Kilis, Kırıkkale ve Zonguldak’ta 2024 boyunca bakım, onarım ve yatırım faaliyetleriyle kesintisiz ve sürdürülebilir enerji hizmeti sundu. Toroslar EDAŞ ve Başkent EDAŞ’tan …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir