Skip to content
-
Subscribe to our newsletter & never miss our best posts. Subscribe Now!
  • https://www.facebook.com/
  • https://twitter.com/
  • https://t.me/
  • https://www.instagram.com/
  • https://youtube.com/
Zirveproduksiyon

Zirveproduksiyon haberleri ve gündem başlıkları

Zirveproduksiyon

Zirveproduksiyon haberleri ve gündem başlıkları

  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
  • ANA SAYFA
  • EĞİTİM
  • EKONOMİ
  • SAĞLIK
  • TEKNOLOJİ
  • TANITIM
  • İLETİŞİM
Subscribe
Close

Search

Eğitim

Kültürel Miraslar Kıyamet Kasasında Korunuyor: Türkiye Neden Yok?

By Tolga Aydın
14 Mayıs 2026 2 Min Read
Kültürel Miraslar Kıyamet Kasasında Korunuyor: Türkiye Neden Yok? için yorumlar kapalı

Ülkeler, savaş, doğal afetler ve küresel felaket risklerine karşı kültürel miraslarını ve kritik verilerini Kuzey Kutbu’ndaki “kıyamet kasası” olarak bilinen Arctic World Archive’da koruma altına alırken, Türkiye’nin bu arşivde yer almaması dikkat çekiyor. 6 Şubat 2023’te meydana gelen depremlerde binlerce yıllık kültürel mirasının önemli bir kısmını kaybeden Türkiye, bu listede yer almıyor. Pew Araştırma Merkezi tarafından 2024 yılında yayımlanan rapora göre, 2013 yılında internette mevcut olan web sayfalarının %38’i on yıl içinde tamamen kaybolmuş durumda. Sadece iki yıl önce yüklenen sayfaların beşte biri bile bugün erişilemez hale geldi.

Bu çifte tehdide karşı, dünya genelinde 30’dan fazla ülke ulusal hafızalarını hem fiziksel hem de dijital olarak yedeklemeye başladı. Vatikan Kütüphanesi, antik el yazmalarını; Polonya, ünlü piyanist Chopin’in mektuplarını; Hindistan, Tac Mahal’in 3D taramalarını; Nijerya ise sömürge öncesi arşivlerini Norveç’in kuzeyinde bulunan Arctic World Archive’a teslim etti. NASA ise çağdaş sanatçıların eserlerini Ay’a gönderen Lunar Codex projesi kapsamında zaman kapsüllerini Ay yüzeyine indirdi.

Türkiye, bu kritik listede yer almıyor. Arctic World Archive’da bulunan tek Türkiye kaydı, ressam Mediha Didem Türemen’in Haziran 2023’te kendi imkânlarıyla yüklediği kişisel arşivdir. Türemen, başvuru sürecinden, bobin masrafına ve lojistik giderlerine kadar tüm masrafları kendi bütçesinden karşılamıştır. Uzay cephesinde ise astrofotoğrafçı Mustafa Aydın, Şili’deki teleskoplarla çektiği NGC 1929 emisyon bulutsusunu görüntüleyen “Stardust” fotoğrafıyla Lunar Codex projesine kabul edildi. Bu eser, nikel plakaya kazındı ve altın piramit biçimindeki zaman kapsülüne yerleştirildi. Mart ayında NASA’nın Blue Ghost iniş aracıyla 46 günlük bir yolculuğun ardından Ay yüzeyine indirildi. Böylece Türkiye’yi Kuzey Kutbu ve Ay’da temsil eden kurumlar değil, iki bağımsız sanatçı oldu.

6 Şubat depremlerinde Türkiye’de birçok tarihi yapı yerle bir oldu. Anadolu’nun ilk camilerinden biri olan Habib-i Neccar Camii, rivayete göre MS birinci yüzyılda inşa edilmesine rağmen, depremler, yangınlar ve işgallere dayanamadı. Antakya Sinagogu, 2500 yıllık geçmişiyle enkaza dönerken, Gaziantep Kalesi’nin surları çöktü ve Hatay Arkeoloji Müzesi’ndeki antik cam ve seramik eserler parçalandı. Bu müze, Akdeniz havzasının en zengin Roma dönemi mozaik koleksiyonlarından birine ev sahipliği yapıyordu. 200 yıllık Ester Parşömenleri, Antakya Sinagogu’nun enkazından İsrailli bir kurtarma ekibi tarafından çıkarıldı ve diplomatik müzakerelerin ardından Türkiye’ye iade edildi. Antakya Rum Ortodoks Kilisesi’nin yıkıntılarından ise 11 tarihi ikona ve birçok nadir el yazması kurtarıldı. Bu kurtarma operasyonları, doğru ekiplerin doğru zamanda bölgede bulunmasıyla mümkün oldu.

Dünya Anıtlar Fonu, Antakya’yı 2025’in en riskli 25 kültürel bölgesi arasında gösterdi. Hatay Arkeoloji Müzesi’nin, 2026 yılında yeniden açılması planlanırken, deprem bölgesindeki camiler, kiliseler ve sinagoglar için yürütülen restorasyon çalışmalarının yıllar alacağı öngörülüyor.

Kültürel kayıplar yalnızca fiziksel yapılarla sınırlı değil. Pew Araştırma Merkezi’nin raporu, dijital arşivlerin de hızla eridiğini ortaya koyuyor. Rapora göre resmi devlet ve yerel yönetim sitelerinin %21’inde en az bir çalışmayan bağlantı mevcut. Bu durum, dijital hafızanın sanıldığı kadar kalıcı olmadığını gösteriyor.

Author

Tolga Aydın

Follow Me
Other Articles
Previous

Bülent Şık’a Polen ve Arı Ürünleri Uyarısı Nedeniyle 50 Bin TL Tazminat Cezası

Next

Kadın Yolcuları Rahatsız Eden Olay: Viral Videonun Ardındaki Gerçekler

SON YAZILAR

  • Dikenli incir hasadı başladı
  • Bu 5 hata otomatik vitesli aracı çöp ediyor: Çoğu sürücü yapıyor
  • BMW sürücülerini çileden çıkardı: Kontağı açan reklamla karşılaşıyor!
  • Altın fiyatlarında tarihi zirve: Ortadoğu iyimserliği piyasaları hareketlendirdi
  • Çocukları astım ve alerjiden koruyan “çiftlik etkisinin” sırrı çözüldü
  • Satarken asla zarar ettirmeyen ikinci el araçlar
  • Sıfır araçların üzerine devrildi: 30 milyon liralık hasara yol açtı
  • YENİ Parti’ye katılımlar sürüyor: Kırıkkale Belediye Başkanı Ahmet Önal, CHP’den istifa etti
  • YENİ Parti, Melih Gökçek’in ‘bağış’ını iade etti: ‘Milletimizin helal bağışlarına haram karıştırmayız’
  • 10 kadından taciz iddiası

Sayaç

Kategoriler

  • Eğitim (1.000)
  • Ekonomi (104)
  • Haber (479)
  • Sağlık (115)
  • Teknoloji (58)
Copyright 2026 — Zirveproduksiyon. All rights reserved. Blogsy WordPress Theme
Office Lisans Satın Al
beylikdüzü escort avcılar escort esenyurt escort beylikdüzü escort bahçeşehir escort istanbul escort
adana escort
valorant hack buy